فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال پانزدهم شماره 39 (بهار و تابستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی رضایی*، محمد مهدی خسروی صفحه 9
    نگاه ثبوتی به گزاره های علم حقوق که از ویژگی اعتباری و تکلیفی بهره مند هستند از دیدگاه معرفت شناختی، از جمله مباحث پراهمیت فلسفه حقوق است که مبانی برخی نتایج اخذ شده در مکاتب حقوقی را آشکار می سازد؛ امری که در فلسفه حقوق اسلامی و نظریات برخی اندیشمندان مسلمان به موازات اندیشمندان غربی مورد توجه قرار گرفته، اگرچه به نحو مدون و در قالبی جدا به ندرت مطرح گردیده است.
    در این میان، برآیند نظریات مختلف اسلامی و غربی را می توان در دو مکتب واقع گرایی و غیرواقع گرایی مورد بررسی قرار داد که گرایش نظرگاه غربی را به پذیرش مکتبی غیر واقع گرا و گرایش برخی اندیشمندان حقوق اسلامی به تبیین و پذیرش مکتب واقع گرایی است. واقع گرایی که مبانی فلسفی نظام حقوقی مبتنی بر آرا و اندیشه های اسلامی را مبرهن و انتخاب چنین نظامی را رهنمون می شود.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، واقع گرایی، غیر واقع گرایی، هست و باید، ضرورت، ضرورت بالقیاس، تشریع، تکوین
  • آرامش شهبازی*، خدیجه جوادی شریف صفحه 35
    طبق کنوانسیون مونته ویدئو، دولت به عنوان شخص حقوق بین الملل دارای جمعیت دائمی، سرزمین معین، حکومت و توانایی برقراری روابط با سایر دولت هاست. دولت خودمختار و مستقل، انحصار به کارگیری اجبار فیزیکی را به صورت قانونی در اختیار دارد. از طرف دیگر، دولت واقعیتی حقوقی است، این واقعیت حقوقی به منزله یک نظام هنجاری می تواند به صورت الزام آوری، بالاخص به صورت مستقل و مسلط، اعمال اقتدار کند.
    بر اساس برخی معیارهای عینی، اگر دولتی نتواند در چارچوب مرزهای خود بر سرزمین و مردم خویش اعمال اقتدار نماید و قادر به ارائه خدمات سیاسی به جمعیت خود نباشد و در آن سرزمین جنگ های داخلی و نقض های گسترده حقوق بشر صورت گیرد اما قادر به حل و فصل این مسائل نباشد، «ناتوان» محسوب می شود. برجسته ترین نمود ناتوانی دولت، فقدان حکومت مقتدر است. علاوه بر معضلات داخلی، این دولت به خاطر روانه کردن سیلی از آوارگان به دولت های همسایه و فراهم کردن زمینه های مداخلات بشردوستانه و امکان تبدیل شدن به مامنی برای تروریست ها تهدیداتی جدی را متوجه جامعه بین المللی می کنند. نامیدن یک دولت به عنوان ضعیف یا ناتوان بیشتر مسئله ارزیابی و بررسی بی کفایتی آن در اجرای کارویژه هایش است. فروپاشی دولت دارای اوصاف داخلی و خارجی است که هم بر جامعه خود و هم بر جامعه بین المللی تاثیر می گذارد؛ با این حال، این دولت طبق حقوق بین الملل معاصر، دولت محسوب می شوند هرچند دچار سوء عملکرد است. دراین مقاله ضمن بررسی ماهیت دولت ناتوان در حقوق بین الملل معاصر به موراد عینی و عملی آن در رویه بین المللی خواهیم پرداخت و از خلال این قضیه می کوشیم تا برخی ابعاد مبهم قضیه را مورد شناسایی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: دولت کشور، حاکمیت، فروپاشی، اقتدار، امنیت بین المللی
  • سید عباس پورهاشمی، سحر زارعی*، یلدا خلعتبری صفحه 61
    اصل همکاری بین المللی که در حقوق بین الملل محیط زیست به عنوان یکی از شاخه های حقوق بین الملل عمومی تلقی می گردد جایگاه خاصی دارد. در این چارچوب، بهره برداری منطقی و معقولانه از سرزمین و مدیریت منابع مشترک همچون منابع آبی فرامرزی و دریاچه های بین المللی، تغییرات آب و هوا و تنوع زیستی نیازمند همکاری های بین المللی است. تمایل جهانی به همکاری بین المللی در راستای حفاظت محیط زیست، در بسیاری از اسناد الزام آور و غیرالزام آور حقوق بین الملل محیط زیست تصریح شده که آغازگر آن را می توان اصل 24 اعلامیه استکهلم 1972 دانست. این مقاله، با تکیه بر مبانی حقوقی اصل همکاری در حقوق بین الملل محیط زیست، اجرای آن در سطح منطقه ای و جهانی را مورد مطالعه قرار داده است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، حفاظت محیط زیست، حقوق بین الملل محیط زیست، همکاری بین المللی، اصل همکاری بین المللی، اصل همکاری منطقه ای
  • سعیدرضا ابدی*، علیرضا ابدی، وحید آگاه صفحه 91
    طرح مفهوم کار شایسته در 1999م از سوی دبیرکل سازمان بین المللی کار، حقوق کار را وارد عرصه جدیدی نمود. پهنه ای برخوردار از هر دو ویژگی استمرار و نوآوری که بازتاب اصرار سازمان بر حداقل هایی از بایدهای حقوق کار است. کار شایسته به عنوان نقطه تمرکز و اشتراک چهار هدف راهبردی ارتقای: یک حقوق بنیادین کار شامل: 1 لغو کار اجباری. 2 آزادی انجمن ها و حمایت از حق تشکل. 3 تساوی مزد و منع تبعیض. 4 حداقل سن کار و محو بدترین اشکال کار کودک. دو اشتغال. سه حمایت اجتماعی. چهار گفتگوی اجتماعی؛ گفتمان جدیدی برای تغییر الگوی حقوق کار است که در این نوشتار، فارغ از برخورداری ها، کاستی های آن به صورت نظری (عام) یا همان مطالعه تطبیقی اسنادی در قوانین و مقررات و عملی (خاص) شامل بررسی آماری با نماگرهای مورد نظر ILO شامل عدم ثبت نام کودکان 1410 ساله در مدرسه، پرداخت کم ساعتی و... در ایران بررسی شده است. برآمد تحقیق حاضر نشان می دهد که ضعف عمده نظام حقوقی کار شایسته در ایران، گفتگوی اجتماعی و البته آزادی تشکل ها در گروه حقوق بنیادین کار است. ضمن آنکه در مفهوم خاص یا عملی، ایران در میان 41 کشوری که حداقل آمارهای آنها موجود بوده، رتبه بیست و نهم را داراست که به هیچ وجه مطلوب نبوده و در تحلیل آن باید به دو نرخ بسیار بالای «ساعات بیش از حد کار» و «فاصله زنان و مردان در مشارکت نیروی کار» توجه نمود. همچنین از آنجا که بررسی کاستی های کار شایسته بدون تحلیل آماری، واقعی و موثر نمی نماید، وجود یک برنامه مستمر آمارگیری نماگرها توسط مراجع ذی ربط ضروری است. چه اینکه در برخی حوزه ها نظام آماری دقیقی وجود ندارد یا دسترسی همگانی به آنها میسر نمی باشد.
    کلیدواژگان: کاستی های کار شایسته، آزادی تشکل ها، گفتگوی اجتماعی، نماگر ساعات بیش از حد کار، نماگر فاصله زنان و مردان در مشارکت نیروی کار
  • محمد جلالی*، رضوان ضیایی صفحه 129
    تجربه امروز بشر نشان داده که قدرت، چنانچه تحت نظارت و کنترل نباشد و خود را در برابر مردم پاسخگو نداند، لاجرم به فساد کشیده خواهد شد. لذا نظارت بر دستگاه های حکومتی حتی دریک نظام مردم سالار، یک نیاز ضروری است که درچارچوب قانون باید اعمال شود. این امر در درجه نخست بر عهده دستگاه قضایی می باشد، اما پیچیدگی حاکم بر محاکم قضایی و اطاله دادرسی ها در راهروهای پر پیچ و خم آن موجب گردید که برخی کشورها اقدام به تشکیل سازمانهایی نمایندکه بتوانند به شیوه غیرقضایی و درکوتاهترین زمان به شکایات مردم رسیدگی کنند. این سازمانها تحت عنوان آمبودزمان نام گرفتند. امروزه آمبودزمان با تدارک آسان بررسی فراقضایی شکایت های شهروندان علیه مقامات و دستگاه های اجرایی، به عنوان یک قسمت غیر قابل انکار از روش های حمایت از حقوق شهروندان تلقی می شود، به گونه ای که می توان ادعا کرد انتظار تحقق یک نظام مردم سالار و توسعه یافته بدون داشتن آمبودزمانی کارآمد و مستقل، دور از ذهن خواهد بود. بر این اساس، آمبودزمانها می توانند از رهگذر کارویژه ها و قابلیت هایی که برای آنها متصور است، در نهادینه کردن مردم سالاری و تحکیم اصول آن نقشی تعیین کننده ایفا نمایند.این مقاله در تلاش است در رویکردی مسئله محور و با روش توصیفی تحلیلی، ضمن تبیین رابطه آمبودزمان و مردم سالاری به واکاوی این مسئله بپردازد که آمبودزمان، تحت چه شرایطی و با چه ابزارهایی می تواند به گسترش مردم سالاری بپردازد.
    کلیدواژگان: آمبودزمان، مردم سالاری، نظارت غیرقضایی، مبارزه با فساد، حفظ حقوق شهروندی
  • محمد راسخ*، فائزه عامری صفحه 167
    پیشرفت مفهوم و مصداق حق در عصر حاضر چالش های بسیار را پیش روی نظریه پردازان حقوقی گشوده است و هر یک تلاش کرده اند از دیدگاه ویژه خود ابهام آن را بزدایند. چنین ادعا شده است که اینک نمی توان تنها به نسل اول و دوم حق برای خوب زیستن بسنده کرد. لازم است نسل دیگری از حق به میان آید که متناسب با اقتضائات زیست جمعی است. این ضرورت مبنای مطرح شدن حق نسل سوم بوده است. اکنون، برای روبه رویی با ادعاهای مربوط به این نسل از حق- که از آن به حق گروهی، جمعی یا مردم یاد می شود- باید نخست برداشتی روشن از مفهوم حق نسل سوم داشت. سپس، لازم است به جایگاه نظری آن پرداخته شود. در این خصوص، این نوشتار تلاش می کند به برخی پرسش های بنیادین در باب مفهوم «حق نسل سوم» پاسخ گوید: معنای حق نسل سوم چیست و مصداق آن کدام است؟ آیا می توان عنوان «حق» را در خصوص ادعاهای مطرح شده در گستره زندگی جمعی، از آن جهت که زندگی جمعی است، به کار گرفت؟ نظریه های مدافع چه استدلال هایی در دفاع از حق نسل سوم پیش نهاده اند؟ این استدلال ها تا چه اندازه قابل دفاع است؟ نظریه جانشین چیست؟
    کلیدواژگان: پیشینه حق نسل سوم، مفهوم حق نسل سوم، مصداق حق نسل سوم، نظریه حق نسل سوم
|
  • Mehdi Rezaei*, Mohammad Mehdi Khosravi Page 9
    Epistemic-Ontological view although not codified in a separate field on legal propositions which states normative statement is one of the important issue, discussed in philosophy of law in both Islamic legal and western legal philosophy. On this basis, The outcome of islamic and western views can be analayzed in realistic and unrealistic school, of which the second is refered to as unrealistic and the other as well as some of Islamic philosophers as a realistic school which ratiocinates islamic legal system and leads to its choice as an reasonable legal system.The article summarizes the main thought and criticisms of western and second islamic philosophers concerning unrealistic school and then gives a detailed overview of realistic idea which its goal is to prove that all normative legal propositions base on actual and necessary causality.
    Keywords: Epistemology, Realism, Creation, Necessity, Analogy
  • Aramesh Shahbazi*, Khadijeh Javadi Sharif Page 35
    Since the end of the cold war, the International Community has become increasingly preoccupied with a phenomenon giving rise to a wide range of humanitarian, legal and security strains generally known as ‘State failure’. Recent examples of it are the situation of state institutions in Somalia, the disintegration of the former Yugoslavia, the crises in Rwanda, Haiti, Liberia, Congo, Sierra Leone and finally Afghanistan. While some argue that the challenges ahead of the process of reconstructing the weak failed States, in a liberal democratic fashion, is rather cultural than a mere technical issue, the main question with regards to its broad definition remains as to how under International law may we recognize a state as weak or “Failed State”. In this article, after reviewing certain features of a state failure, we will chronologically analyze the different aspect of the failed states in both doctrinal views and states practice in contemporary international law.
    Keywords: State failure, Sovereignty, Security, Government authority
  • Seyed Abbas Poorhashemi, Sahar Zarei*, Yalda Khalatbari Page 61
    The principle of International Cooperatio is of great importance in the International environmental law as one of the public international law branches. In this fram ework the euitable and reasonable utilization of territory and management of common resources such as transboundary water resources and international lakes requires international cooperation. Universal desire to Public’s need to cooperate toward environmental protection in many binding and non - and it s implementation in global and regional scope is studied legal basis of the principle of cooperation in international environmental law is expressed the 1972 Stockholm Declaration is one of the first texts who initiate this issue. In this paper, is expressed. Article 24 of environmental law texts binding international.
    Keywords: Environment, Environmental protection, International environmental law, International cooperation, international cooperation principal, Regional, cooperatio principle
  • Saeid Reza Abadi*, Ali Reza Abadi, Vahid Agah Page 91
    Introduction of the notion “Decent Work” by Secretary General to International Labor Organization (ILO) in 1999, opened a new chapter in the field of labor law. A division of law subject to ongoing development and evolving dynamics, mainly as a result of ILO perseverance towards formalization of minimal oughts and basics bearing on the conception of labor law. Decent work by pursuing a combination of four strategic objectives of securing: 1- Basic rights at work including: A- Abolition of forced labor B- Freedom of labor unions and right to unionize C- Wage equality and prohibition of discrimination. D- Minimum working age and abolition of the worst forms of unlawful child labor. 2 - Employment. 3 - Social support. 4 - Social dialogue; opened a new debate as to reshape the pattern of labor law. In this article, irrespective of potential limitations, such debate is reviewed both theoretically by comparative study of relevant laws and regulations and experimentally through statistical examination by making reference in social dialogue to the figures and indexes published by ILO on the issues of failure to enroll children (aged 10-14 years) in school, low hourly wages and the such in Iran. This article concludes that deficiencies attributable to the legal regime of decent work in Iran lies mainly on two areas of basic rights at work, namely social dialogue and indeed, freedom of unionization. Furthermore, Iran sadly ranked 29 among 41 countries of which minimal statistics were available, mainly due to its "excessive working hours " and the gap between its male and female contribution in the country’s work force pattern. Since in the absence of statistical analysis, effective identification of decent work deficiencies seems somewhat impractical, constant data gathering, keeping records of relevant indicators by authorities and public access to such figures is deemed crucial.
    Keywords: Deficiencies of Decent Work, Freedom of Unionization, Social Dialogue, Indicator of excessive working hours, Indicator of gap between male, female labor force participation
  • Mohammad Jalali*, Rezvan Ziaei Page 129
    In every society, power is deemed as an essential element for securing and maintaining sovereign governments worldwide; however, human history shows where it is not laid under control and supervision, in the absence of unaccountability to members of society, there is a likelihood of its inclination towards abuse of power and corruption. Meanwhile, even so the government structure may well be assumed as democratic, maintaining constant supervision over its various constituent elements and divisions is a prime objective destined, within a legal framework, to be achieved and that it requires efficient supervisory vehicles in place as to carry out duties of such grave importance. Notwithstanding that, it is a duty assumed primarily on judicial bodies to fulfill, prevalent complexity and bureaucracy in mazy aisles of courts coupled with lengthy proceedings therein, compelled some states establish organizations delegated to deal with complaints brought by people through non-judicial fast and brief process. These organizations were termed “Ombudsman” or non-judicial supervisory institutions. Nowadays, Ombudsman-providing the public with convenient non-judicial mechanism, through which their complaints against government are heard - is considered as an indication of political development and an inalienable part of effectively protecting basic rights of citizens living in democratic societies, to such extend that one may argue that the notion of a democratic and developed nation may not realize without independent and efficient Ombudsman in place. Indeed, by striking a balance between the interests of the people and the government to which they are nationals, Ombudsman function as powerful mean laying down the necessary foundation for realization of a favorable democracy. Accordingly, given their superb functionality and potentials, Ombudsmen may well serve the vital purpose of developing and institutionalizing a democracy by reinforcing its fundamental principles and satisfactory addressing of citizens grievances or petitions which may arise as a result of government wrongdoing. Adopting a question-oriented approach and through a descriptive-analytic method, this paper attempts to examine the relationship between democracy and Ombudsman as a non-judicial supervisory establishment; and respond to the questions of how and by what means may it globally contribute to development of democracy.
    Keywords: Ombudsman, Democracy, Non, judicial Supervision, Control
  • Mohammad Rasekh*, Faezeh Ameri Page 167
    Recent developments of concept and instances of rights have given rise to many chanllenges among legal theorists, each of them has attempted to tackle the challenges in his/her particular way. It is claimed that in order for us to have a better life it is no longer possible to merely rely on the first and second generations of rights. It is, necessary to (generate or establish) another generation of rights that is commensurate with requirments of the collective life. This necessity has been the basis on which the idea of third generation rights has been established. Now, in order to deal with claims under third generation rights – which are also called group, collective or peoples – we are, first, required to put forth a clear undeatanding of the concept of third generation rights. It is, then, essential to deal with theoretical foundations of these rights. In this regard, we endeavour to answer certain fundamental questions on these rights: what does third generation rights mean? What are their instances? Are we allowed to use the title of ‘rights’ for claims made under collective life per se? What are the arguments of proponents of this kind of rights? Are the arguments tenable? If not, what is the altertanative analysis?
    Keywords: History of third Generation rights, Concept of third Generation Rights, Instances of third generation rights, Theories of third generation rights